

Parkstråk med fokus på naturpedagogik, upptäckarglädje och mystik.
Projekt:
Melonparken
Ort:
Hässelby, Stockholm
Uppdragsgivare:
Trafikkontoret, Stockholms stad
Byggnadsår:
2020
I Hässelby har AJ Landskap ritat en park med utgångspunkt från dalgångens skiftande vegetationskaraktärer. Målet har varit att parken ska bli en grön mötesplats i stadsdelen med plats för småbarn, unga, vuxna och äldre, där parkens ekologiska värden samtidigt bevaras och stärks.
Melonparken är en långsträckt stadsdelspark som ligger mellan Hässelby strand och Hässelby villastad. Det knyter samman omgivande bostadsområden och består av öppna gräsytor omgivna av skogsklädda höjder. AJ Landskap har tagit fram en programhandling och utifrån den projekterat fram ett förslag som utvecklar parken med nya tillägg som befolkar och aktiverar parken.
Parkens långsträckta sydvända bryn har varit en utgångspunkt för gestaltningen. Genom att förstärka och utveckla dalgångens skiftande vegetationskaraktärer kan parkstråket förvandlas från ett rekreationsstråk till ett upplevelsestråk med fokus på naturpedagogik, upptäckarglädje och mystik.
Parken blir en sekvens av parkrum där man lockas att komma nära vardagsnaturen genom nya inbjudande platsbildningar med inspirerande gestaltning. Subtila tillägg med information, fakta eller budskap om de olika vegetationstyperna och dess roll för exempelvis pollinerare och groddjur integreras i möblering och utrustning. Tanken är att den omgestaltade parken ska tillgängliggöra naturmarkernas skiftande värden för alla, och samtidigt ha en identitetsstark och lekfull prägel. Gestaltningen av parken tar fasta på hur stråkets ekologiska aspekter på bästa sätt kan utvecklas och stärkas.




Integrerade sittytor i olika nivåer, små blommande träd och perennplanteringar skapar en flexibel och identitetsstark mötesplats ihop med bouleplanerna. Här finns en informationsskylt för hela parken där områdets varierade naturmiljöer och naturupplevelser beskrivs. Trädgården blir en samlade plats för spontan lek och spel för alla åldrar. Platsen kompletteras med aktivitetsyta för ungdomar med balansredskap, slackline och volträcken. Linspänd belysning ramar in platsen, skapar rumslighet och ger en mysig känsla. Intill finns större bänkbord för picknick för stora och små sällskap. En klätterskulptur intill bouleplanerna knyter samman lekplatsen och trädgården och skapar en identitetsskapande målpunkt både för äldre och yngre som vill klättra eller sitta och hänga.



I sumpskogen skapas en lugn och rofylld plats är man kan komma nära skogens naturvärden och djurliv. Sumpskogen tillgängliggörs genom en spång som letar sig in mellan alarna. En portal visar vägen in. Små subtila budskap och infälld information i möblering skapar viss mystik och blir en vacker detalj. Inne bland träden breddas spången till en störrre samlingsplats med tillgängliga sittplatser som kan nyttjas av ex skolgrupper. En liten informationsskylt beskriver den unika sumpskogsmiljön och de djur som lever där, så som olika groddjur.



